Radioterapia konformalna 3-D – stan obecny i perspektywy - Iżycki, Dariusz; Stryczyńska, Grażyna; Milecki, Piotr; Nawrocki, Sergiusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Rozwój technologii i komputeryzacja sprzętu stosowanego w radioterapii umożliwiła wprowadzenie do kliniki radioterapii konformalnej 3-D. Radioterapia konformalna umożliwia zwiększenie zysku terapeutycznego poprzez ograniczenie dawki w zdrowych tkankach przy jednoczesnym zwiększeniu dawki w obrębie guza nowotworowego. Wyniki badań klinicznych dowodzą, że możliwa jest eskalacja dawki o 10-20 proc. bez zwiększenia ryzyka powikłań popromiennych. Umożliwiło to istotną poprawę wyników leczenia raka prostaty. Obiecujące są również wstępne wyniki leczenia raka płuca. Wprowadzenie radioterapii 3-D wymaga zastosowania najnowocześniejszego sprzętu, co wiąże się ze zwiększeniem standardów i wymagań wobec zespołu zajmującego się radioterapią i w znaczny sposób podnosi koszty leczenia.