CancerNet – witryna internetowa umożliwiająca dostęp do bazy danych Narodowego Instytutu Rakowego USA - Mackiewicz, Małgorzata; Wysocki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Witryna internetowa CancerNet umożliwia poszukującym najświeższych informacji z dziedziny onkologii i dziedzin jej pokrewnych, dostęp do baz danych Narodowego Instytutu Rakowego (National Cancer Institute, Bethesda, USA). Przy wykorzystaniu dziewięciu głównych odnośników można między innymi odnaleźć protokoły aktualnie prowadzonych i zakończonych badań klinicznych (np. 1 800 badań fazy I oraz 10 500 badań fazy II), opisy metod diagnostycznych czy podłoża genetycznego chorób nowotworowych. Można również wysłać do National Cancer Institute dane na temat własnych badań klinicznych, które zostaną umieszczone na stronie CancerNet. Dużym udogodnieniem jest także dostęp do bibliograficznej bazy danych CANCERLIT &reg ; gromadzącej od lat 60. informacje na temat literatury z dziedziny onkologii.