Wartość radioterapii przedoperacyjnej w leczeniu płaskonabłonkowego raka przełyku - Jarema, Alina; Kamiński, Marek; Zieliński, Stanisław; Sulikowski, Tadeusz; Majewski, Włodzimierz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Celem pracy było określenie znaczenia radioterapii przedoperacyjnej oraz ocena radioterapii jako sposobu postępowania paliatywnego w płaskonabłonkowym raku przełyku. Materiał stanowiła grupa 41 chorych poddanych leczeniu resekcyjnemu, z których 30 przeszło cykl radioterapii. Nie stwierdzono statystycznej różnicy w długości przeżyć w zależności od zastosowania radioterapii przedoperacyjnej. Średni czas przeżycia chorych, u których wykonano wycięcie przełyku z uprzednią radioterapią przedoperacyjną wynosił 14 miesięcy. Chorzy, którzy mieli wykonaną resekcję przełyku bez uprzedniej radioterapii, żyli średnio 12 miesięcy (z uwzględnieniem zgonów okołooperacyjnych, tj. mających miejsce w okresie do 30 dni od zabiegu). Prawdopodobieństwo przeżycia 18 miesięcy dla chorych, u których wykonano wycięcie przełyku z uprzednią radioterapią przedoperacyjną wynosi około 81 proc., 2 lat około 40 proc., a 3 lat 20 proc. Prawdopodobieństwo przeżycia 18 miesięcy dla chorych, którzy mieli wykonaną resekcję przełyku bez uprzedniej radioterapii wynosi 50 proc., 2 i 3 lat 25 proc.