Propozycja standardów referencyjności w onkologii klinicznej - Wiktor Jędrzejczak, Wiesław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Medycyna funkcjonuje jako system wzajemnie dopełniających się specjalności i hierarchia kompetencji. Ten system jest w stanie zaoferować wielu chorym optymalne dla nich leczenie pod warunkiem, że pomocy danemu choremu będzie udzielał akurat ten lekarz i ośrodek, który jest do tego przygotowany, a niekoniecznie ten, do którego chory trafi w pierwszej kolejności. Standardy referencyjności w odniesieniu do onkologii klinicznej mają właśnie służyć wdrożeniu przejrzystych zasad kierowania chorych tam, gdzie są najlepsze kwalifikacje i warunki, aby im udzielić pomocy dostosowanej do ich potrzeb. Standardy służyć mają również temu, aby młodzi chorzy z bardzo agresywnymi nowotworami, jak najszybciej znaleźli się w wyspecjalizowanych ośrodkach stosujących metody zdolne wyleczyć te nowotwory, a także, aby starsi chorzy z wolniej rosnącymi nowotworami znaleźli pomoc możliwie blisko miejsca zamieszkania. Standardy referencyjności mają wreszcie określić współdziałanie lekarzy poszczególnych specjalności w leczeniu skojarzonym nowotworów.