Wszczepy nierozpoznanego raka żołądka w bliznach po laparoskopowej cholecystektomii - Bobrzyński, Andrzej; Wysocki, Andrzej; Lejman, Władysław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
W pracy przedstawiono przypadek 69-letniego chorego ze wszczepami nowotworowymi w bliznach po laparoskopowej cholecystektomii (PSM), wykonanej 5 mies. wcześniej. W 1961 r. chory z powodu choroby wrzodowej przebył resekcję żołądka. Przy przyjęciu do Kliniki poza PSM stwierdzono twardy niebolesny guz w nadbrzuszu. Badanie gastroskopowe kikuta żołądka nie wykazało makroskopowych zmian patologicznych, jednak w wycinkach z zespolenia żołądkowo-jelitowego stwierdzono utkanie raka.