Strona informacyjna dla chorych na czerniaka złośliwego– Internet wsparciem dla pacjentów i narzędziem edukacji zdrowotnej - Mackiewicz-Wysocka, Małgorzata; Grabarczyk, Piotr; Wysocki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Witryna internetowa Melanoma Patients’ Information Page (www.mpip.org) jest doskonałym narzędziem informacyjnym i edukacyjnym. Interaktywny kurs rozpoznawania zmian charakterystycznych dla czerniaka złośliwego, narzędzia służące automatycznemu tłumaczeniu specjalistycznych tekstów medycznych czy też obliczaniu prawdopodobieństw przeżyć 10-letnich – są przykładem wykorzystania Internetu w celu profilaktyki czerniaka złośliwego oraz pomocy chorym na raka.