Wolny rynek - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2006)
Adam Kozierkiewicz przypomina, że w Unii Europejskiej powoli, lecz nieodwołalnie, następuje liberalizacja w ponadgranicznym świadczeniu usług zdrowotnych. W efekcie przepływ pacjentów jest katalizatorem, a czasem straszakiem, który wywołuje zmiany w krajowych regulacjach dotyczących ochrony zdrowia. Niestety, nie rozumieją tego urzędnicy NFZ.