Artykuł oryginalnyKorzystny wpływ leczenia angioplastyką wieńcową ostrej fazy zawału mięśnia sercowego na wydolność układu krążenia w rocznej obserwacji - Pawłowska-Jenerowicz, Wiesława; Lechowicz, Waldemar; Dąbrowski, Marek (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2006)
Wstęp : Stały i istotny postęp metod leczenia choroby wieńcowej, w tym także zawału serca, poprawiając przeżywalność bezpośrednią, paradoksalnie prowadzi do wzrostu liczby pacjentów z niewydolnością serca. Wczesną reperfuzję uznaje się za najlepszą metodę zapobiegania pozawałowej dysfunkcji lewej komory. Cel: Ustalenie, czy leczenie ostrego zawału angioplastyką wieńcową (percutaneous coronary intervention, PCI) skutkuje istotnie lepszą wydolnością serca w okresie odległym w porównaniu z leczeniem zachowawczym. Metodyka: Obserwacją objęto 100 chorych, z których 50 w czasie zawału było leczonych zachowawczo (grupa I), a 50 inwazyjnie (grupa II). Po 3, 6 i 12 miesiącach każdemu choremu wykonywano test spiroergometryczny. Wyniki: W grupie II przez cały okres obserwacji rejestrowano istotnie lepsze wartości wskaźników spiroergometrycznych. Mimo iż w grupie I ulegały one stopniowo wyraźnej poprawie, to jeszcze po roku były nadal gorsze niż w grupie II (MET: 5,7 vs 6,1; p<0,02, VE/VCO 2 : 33,3 vs 31; p<0,02, VE-VCO 2 : 27,1 vs 24,5; p<0,01), a wartości niektórych z nich były istotnie gorsze od rejestrowanych wyjściowo w grupie II (p<0,02 dla MET i p<0,01 dla wskaźnika VE-VCO 2 ). Wnioski: Chorych leczonych inwazyjnie charakteryzuje lepsza wydolność układu krążenia już po 3 miesiącach od zawału, która nie ulega dalszej istotnej poprawie w ciągu rocznej obserwacji. Chorych leczonych zachowawczo charakteryzuje postępująca istotna poprawa parametrów wydolności układu krążenia, mimo to po roku od przebytego zawału w grupie tej stwierdza się gorszą wydolność serca w porównaniu do chorych leczonych skuteczną angioplastyką wieńcową. Analiza wydychanego CO2 i ocena parametrów wentylacji wysiłkowej (VE/VCO 2 , wskaźnika VE-VCO 2 ) precyzyjniej opisują stan wydolności układu krążenia niż szczytowe zużycie tlenu (peakVO 2 ).