Transplantacja szpiku i komórek krwiotwórczych - Hołowiecki, Jerzy (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Transplantacja szpiku (ang. BMT) stała się uznaną metodą leczenia nabytych i wrodzonych zaburzeń hematopoezy, jak również wrażliwych na chemio-radioterapię nowotworów układu krwiotwórczego, chłonnego i niektórych nowotworów litych. W ostatnim 10-leciu obok klasycznej transplantacji szpiku pobieranego w warunkach operacyjnych aspiracyjnie (BMT), wykonywana jest transplantacja komórek krwiotwórczych izolowanych z krwi obwodowej metodą leukaferezy (ang. PBSCT). W związku z tym współcześnie obok określenia transplantacja szpiku używany jest termin transplantacja komórek krwiotwórczych (ang. HCT), który obejmuje oba sposoby transplantacji: BMT i PBSCT. Przedmiotem tego artykułu jest przedstawienie następujących aspektów transplantacji szpiku: rozwoju transplantacji komórek krwiotwórczych na świecie i w Polsce; współczesnych zasad stosowania i wskazań; aktualnego stanu rozwoju transplantacji szpiku w Polsce.