Obraz kliniczny i postępowanie w wypadku wybranych rodzajów znamion barwnikowych - Mackiewicz-Wysocka, Małgorzata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Znamiona melanocytowe, nazywane również łagodnymi nowotworami melanocytowymi, są niezwykle często spotykane. Większość z nich ma charakter łagodny i nigdy nie złośliwieje. Niemniej na podłożu tych zmian powstaje ok. 30% czerniaków złośliwych. Dla wielu pacjentów znamiona stanowią duży problem kosmetyczny, wymagający bardziej radykalnego postępowania, innego niż tylko makijaż. Dokładne ustalenie charakteru określonej zmiany melanocytowej ma kluczowe znaczenie w doborze odpowiednich metod terapeutycznych, mających na celu całkowite i bezpieczne jej usunięcie. Niniejsze opracowanie ma na celu omówienie wybranych, najczęściej spotykanych rodzajów zmian melanocytowych zarówno pod kątem obrazu klinicznego, jak i możliwości leczenia.