Biologiczne uwarunkowania wysokodawkowanej chemioterapii w rakach piersi, jajnika i raka drobnokomórkowego płuc - Lange, Andrzej; Dłubek, Danuta; Gryboś, Marian; Klimczak, Aleksandra; Kryczek, Ilona (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Leczenie wysokodawkową chemioterapią ze wspomaganiem przeszczepem komórek macierzystych układu krwionośnego jest jedną z możliwości leczniczych w niektórych guzach litych, włączając w to raka gruczołu piersiowego, jajnika oraz drobnokomórkowego raka płuc. Efektywność lecznicza wysokodawkowej chemioterapii nie jest jeszcze jednoznacznie określona i może zależeć w dużej mierze od stadium choroby, zakresu interwencji operacyjnej i właściwości biologicznych guza. Wykorzystując możliwości współczesnych technik laboratoryjnych, można scharakteryzować guzy wg określonych cech biologicznych oddających ich podatność na leczenie chemiczne. Badania immunohistochemiczne guzów pozwalają określić ich potencjał proliferacyjny, obecności akumulacji p53, co zwykle wskazuje na mutacje w tym genie oraz na charakterystykę nacisku limfocytarnego. Dane te uzupełnione w raku gruczołu piersiowego badaniem wzmożonej obecności receptora 2 z grupy HER (Her-2) pozwalają na pełniejszą charakterystykę guza. Podobnie w raku jajnika i raku drobnokomórkowym płuc, badanie cech biologicznych guza pozwoli na weryfikację hipotezy odnośnie możliwości wykorzystania charakterystyki biologicznej guza w kwalifikacji do wysokodawkowej chemioterapii.