Krótkie interferujące RNA w onkologii - Majorek, Maria; Guzenda, Piotr; Lamparska-Przybysz, Monika; Wieczorek, Maciej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Pomimo stosowania nowoczesnego leczenia chirurgicznego, radio- i chemioterapii wyniki leczenia nowotworów nadal są niezadowalające. Nowe nadzieje niesie inżynieria genetyczna i możliwość ingerencji w genom komórek nowotworowych w celu regulacji funkcji genów odpowiedzialnych za transformację i progresję guza. Odkrycie zjawiska interferencji RNA (RNAi) zapoczątkowało badania dotyczące hamowania ekspresji wybranych genów przez małe interferujące RNA (siRNA) w komórkach ssaków. Naturalne występowanie tego zjawiska w organizmach eukariotycznych zapewnia cząsteczce siRNA dużo większą efektywność i specyficzność w porównaniu z innymi metodami wyciszania, jak nukleotydy antysensowne i rybozymy. Pomimo istnienia technicznych wyzwań związanych ze specyficznością, syntezą i podawaniem siRNA, cząsteczka ta stwarza duże możliwości terapeutyczne w leczeniu tak skomplikowanych schorzeń, jak zaawansowane nowotwory.