Znaczenie rokownicze i predykcyjne HER2 w raku piersi - Jassem, Jacek; Krasińska, Liliana (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
W ostatnich latach dokonano ogromnego postępu w zrozumieniu molekularnych zaburzeń prowadzących do rozwoju raka piersi oraz występujących w jego przebiegu. Spośród nowych markerów molekularnych największe zainteresowanie wzbudza rodzina receptorów dla naskórkowego czynnika wzrostu (HER), w tym szczególnie HER2. Jego wzmożoną ekspresję lub amplifikację wykazano u 10-40 proc. chorych na raka piersi. Wydaje się, że nadekspresja HER2 jest w raku piersi istotnym wskaźnikiem bardziej agresywnego przebiegu choroby. Powiązanie wyniku badania HER2 z konwencjonalnymi wskaźnikami rokowniczymi pozwoli - być może -na wyselekcjonowanie grupy chorych o szczególnie złym rokowaniu. Nadekspresja lub amplifikacja HER2 stanowi najważniejszy wskaźnik skuteczności leczenia trastuzumabem - przeciwciałem monoklonalnym przeciw HER2. Rola tego markera jako czynnika predykcyjnego w odniesieniu do innych metod leczenia systemowego jest nadal nie w pełni wyjaśniona. Dotychczasowe badania sugerują, że u chorych HER2+ schematy zawierające antracykliny przynoszą większy zysk terapeutyczny niż schemat CMF. Uważa się także, że stan HER2 może stanowić wskaźnik oporności na leczenie hormonalne.