Cena życia czyli koszty leczenia nowotworów krwi - Wiktor Jędrzejczak, Wiesław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
W artykule omówiono podstawowe cele leczenia nowotworów krwi, główne zasady przyjętego sposobu liczenia kosztów z uwzględnieniem 3 głównych grup chorobowych różniących się kosztami: ostrych białaczek i zespołów mielodysplastycznych; chłoniaków oraz przewlekłych zespołów mieloproliferacyjnych. Następnie przedstawiono wyniki obliczeń kosztów leczenia głównych faz i składowych dla tych grup chorób w ramach refundacji tych kosztów przez Mazowiecką Regionalną Kasę Chorych. Wyniki te zostały omówione w kontekście opublikowanych kosztów leczenia i poszczególnych procedur leczniczych w Stanach Zjednoczonych oraz w porównaniu do cen produktów niemedycznych w tych krajach. Najogólniej rzecz biorąc, koszty poszczególnych procedur leczniczych stosowanych w nowotworach krwi są kilka do kilkunastu razy tańsze niż w USA, podczas gdy ceny produktów niemedycznych (żywność, artykuły przemysłowe) są zbliżone.