Artykuł oryginalnyRola pankreatoduodenektomii paliatywnej w leczeniu zaawansowanych guzów głowy trzustki - Chełchowski, Tomasz; Durlik, Marek; Ziobrowska, Ireneusz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Cel pracy: Ocena roli pankreatoduodenektomii paliatywnej w leczeniu zaawansowanych guzów głowy trzustki na podstawie porównania wyników leczenia guzów głowy trzustki przy zastosowaniu pankreatoduodenektomii paliatywnej (PDP) i zespoleñ omijaj¹cych (ZO). Materiał i metody: Analizie poddano 40 chorych (22 kobiety i 18 mê¿czyzn) z miejscowo zawansowanym guzem głowy trzustki, którzy byli leczeni w klinice pomiêdzy styczniem 2000 r. a grudniem 2003 r. U 28 chorych wykonano pankreatoduodenektomiê paliatywn¹, a u 12 zespolenie omijaj¹ce. Wyniki: W grupie 28 chorych poddanych PDP u 12 (42,8%) wykonano rekonstrukcję przewodu pokarmowego sposobem Traverso, w 6 (21%) przypadkach sposobem Whipple’a. W drugiej grupie 12 chorych wykonano zespolenia omijające: tylko żółciowe 4 (33%), żółciowe i pokarmowe 8 (66%). Średni czas operacji w grupie PDP wyniósł 2,8 godz., a w grupie ZO 1,5 godz. Powikłania pooperacyjne pojawiły się u 25% chorych po PDP i 33,3% po ZO. Relaparotomię wykonano u 3 (10,7%) chorych po PDP i 2 (16,6%) chorych po ZO. W grupie chorych poddanych PDP w okresie pooperacyjnym zmarło 2 (7,1%) chorych, a po ZO 1 (8,3%) chory. Wnioski: Wyniki wczesne leczenia operacyjnego zaawansowanych guzów głowy trzustki za pomocą PDP i ZO są porównywalne. Chorzy z zaawansowanym procesem nowotworowym głowy trzustki mają większe szanse na dłuższe życie po PDP niż po ZO.