Rak szyjki macicy – czy można zmniejszyć śmiertelność z powodu tej choroby w Polsce? - Zieliński, Janusz; Rekosz, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Wysiłek związany ze zwalczaniem r.sz.m. w Polsce powinien opierać się na realnych i rzeczywistych założeniach. Ponieważ populacyjne badania przesiewowe okazały się najbardziej efektywną metodą obniżania śmiertelności z powodu tego rodzaju raka, należy planować lepsze, bardziej rozszerzone badania przesiewowe, leczyć pacjentki z rozpoznanym nowotworem w specjalistycznych klinikach przez wysoko kwalifikowany personel medyczny. Mikroinwazyjny r.sz.m. (poziom IA1) może być leczony tradycyjnymi metodami chirurgicznymi. Ok. 80 proc. pacjentek z r.sz.m. ma poziomie IB, IIA można wyleczyć. Radykalna chirurgia i radioterapia posiadają identyczną wartość terapeutyczną, w leczeniu klinicznym połączenie radioterapii i chirurgii może przynieść liczne korzyści, ale istnieje ryzyko powikłań oraz zwiększenia kosztów leczenia.