Krytyczne spojrzenie na możliwości leczenia nowotworów złośliwych górnego odcinka układu pokarmowego - Wiktor Szawłowski, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Wyniki leczenia chirurgicznego zaawansowanych nowotworów złośliwych górnego odcinka układu pokarmowego (rak przełyku, żołądka, trzustki, dróg żółciowych zewnątrz-wątrobowych i pierwotny rak wątroby) są złe. Współczesnym trendem jest leczenie skojarzone, polegające na zastosowaniu chirurgii, chemioterapii i radioterapii w różnych sekwencjach. W przypadku raka płaskonabłonkowego przełyku główne kierunki badawcze dotyczą przedoperacyjnej radio- i/lub chemioterapii lub definitywnej chemio-radioterapii z brachyterapią HDR. W przypadku raka żołądka najbardziej istotną sprawą dla poprawy wyników leczenia jest promowanie wczesnej diagnostyki, optymalizacja leczenia chirurgicznego (gastrektomia z limfadenektomią regionalną), badania kliniczne nad zastosowaniem adiuwantowej chemioterapii. W przypadku raka trzustki postępu w leczeniu należy upatrywać w optymalizacji leczenia chirurgicznego (pankreatektomia z limfadenektomią regionalną), dalszych pracach badawczych nad zastosowaniem brachyterapii HDR z chemio-radioterapią oraz zastosowaniem nowych cytostatyków (Gemcytabina) w leczeniu paliatywnym. W raku dróg żółciowych zewnątrzwątrobowych należy dążyć do optymalizacji leczenia chirurgicznego (resekcja z limfadenektomią) i kontynuować prace badawcze nad zastosowaniem pooperacyjnej chemio-radioterapii. W rakach pierwotnych wątroby postępu należy upatrywać w kojarzeniu chirurgii z chemioterapią.