Gwarancja bezpieczeństwa. Rozmowa z Januszem Kochanowskim - Konarska, Iwona (Menedżer Zdrowia, 2006)
Janusz Kochanowski, rzecznik praw obywatelskich, mówi o poczuciu krzywdy, jakie odczuwają pacjenci w efekcie niekompetencji lekarzy oraz o konieczności stworzenia mechanizmów, które ograniczyłyby liczbę błędów medycznych. RPO mówi też o konieczności przeprowadzenia reformy systemu ochrony zdrowia i stworzenia koszyka świadczeń gwarantowanych.