Strach się bać - Knypl, Krystyna (Menedżer Zdrowia, 2006)
Autorka przypomina, że badania wykonane w czerwcu przez CBOS pokazują, iż w ciągu minionych 6 lat aż 5-krotnie wzrosła liczba osób, które deklarują dążenie do ukarania lekarza w miejscu pracy lub do pozbawienia go prawa wykonywania zawodu, w przypadku stwierdzenia błędu lub niedbalstwa personelu medycznego. To potwierdzenie radykalizacji opinii społecznej w stosunku do lekarzy i personelu.