Po omacku - Ryć, Kazimierz; Skrzypczak, Zofia (Menedżer Zdrowia, 2006)
Bez wiarygodnych danych o systemie ochrony zdrowia nie ma mowy o jego reformie. Tymczasem różnice w szacunkach wydatków prywatnych sięgają niemal 13 mld zł. To najlepszy dowód na to, że ciągle nie potrafimy odpowiedzieć na pytania: ile środków finansowych przeznaczamy na ochronę zdrowia w Polsce? Jakie są obciążenia gospodarstw domowych z tytułu zakupu leków, usług medycznych? Jakie środki z kieszeni konsumenta trafiają w sposób formalny i nieformalny do polskiego systemu ochrony zdrowia?