Artykuł poglądowyChoroby ucha zewnętrznego najczęściej spotykane w praktyce dermatologicznej - Czarniawska-Grzesińska, Małgorzata; Stępień, Bogumiła; Pietrzykowska-Fryca, Izabela (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Ucho zewnętrzne ze względu na lokalizację bardzo często jest objęte procesem chorobowym. Celem pracy było zebranie i przedstawienie jednostek chorobowych charakterystycznych dla ucha zewnętrznego oraz takich schorzeń, które nie wykazując predylekcji do małżowiny usznej czy przewodu słuchowego zewnętrznego, również mogą zajmować te okolice ucha. W pracy omówiono najczęstsze choroby dermatologiczne dotyczące ucha zewnętrznego.