Artykuł specjalnyKomputerowa analiza obrazów wykwitów skóry człowieka - Tyrakowski, Tomasz; Palka, Zbigniew; Żaba, Ryszard; Silny, Wojciech (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
W niniejszej pracy prezentujemy nową metodę w dziedzinie komputerowo wspomaganej oceny rozmiarów objawów schorzeń skóry ludzkiej. Metoda ta oparta jest na przyrostowym algorytmie iteracyjnym, który poszerza poszukiwany obszar schorzenia, startując z jednego punktu lub ze zbioru punktów, aż do momentu uzyskania zadowalającej dokładności. Metoda ta okazała się na tyle wydajna, że możliwe jest jej stosowanie na sprzęcie komputerowym o średniej jakości, np. obecnie dostępnych komputerach klasy PC. W artykule został formalnie zdefiniowany problem dokładnego pomiaru rozmiarów objawów schorzeń skóry oraz podany szczegółowy opis zastosowanej metody rozwiązania tego problemu. Przedstawiono również wyniki eksperymentalne uzyskane z prototypowego oprogramowania. Mimo że metoda wymaga dalszych usprawnień, jej wydajność jest na tyle duża, by móc uznać ją za narzędzie wspierające pracę specjalistów. Omówiono zalety tej techniki w obiektywizacji oceny dokumentacji fotograficznej skóry i jej kliniczne zastosowanie. Obiektywne kryteria tu zastosowane mogą pomóc odróżnić wykwity patofizjologiczne od zdrowej skóry.