Terapia nieżytów nosa - Samoliński, Bolesław; Komorowski, Jarosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Celem pracy jest przedstawienie nowoczesnej terapii przewlekłych schorzeń zapalnych błony śluzowej nosa i zatok przynosowych. Przedstawiono klasyfikację opartą na skuteczności i wskazaniach do wdrożenia terapii lekami przeciwhistaminowymi, glikokortykosteroidami oraz antybiotykami. W kategorii przewlekłych schorzeń nieżytowych nosa umieszczono rhinosinusitis chronica – zespół obejmujący wiele jednostek chorobowych. Rozgraniczenie z nieżytem nosa jest oparte na kryteriach klinicznych, typowych dla przewlekłego zapalenia zatok. Bóle zatokowe, uczucie ciśnienia w okolicy zatok, stany gorączkowe, katary ropne – odróżniają klasyczny alergiczny i niealergiczny nieżyt nosa od rhinosinusitis chronica . Omówiono podstawowe kryteria diagnostyczne i zasady postępowania leczniczego, które pozostają w kompetencjach lekarza podstawowej opieki zdrowotnej.