Borelioza – pamiątka z wakacji - Figlerowicz, Magdalena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Borelioza (choroba z Lyme) jest zoonozą spowodowaną przez krętki Borrelia burgdorferi , które są przenoszone na ludzi przez zakażone kleszcze z gatunku Ixodes . Kleszcze żyją w lasach położonych na terenach wilgotnych, w miejscach porośniętych olchą, dzikim bzem lub paprociami i żerują na ponad 300 gatunkach ssaków, ptaków i gadów, głównie drobnych gryzoniach. Ryzyko zakażenia człowieka zależy od obszaru geograficznego, na którym doszło do ukąszenia, stadia rozwojowego kleszcza oraz czasu przebywania owada w skórze. Przebieg kliniczny boreliozy można podzielić na okres wczesny i późny. Najbardziej charakterystycznym wczesnym objawem choroby jest rumień wędrujący, który pojawia się na skórze w miejscu ukąszenia przez kleszcza. Zakażenie może wywoływać ponadto rozsiane zmiany skórne, stawowe, w układzie nerwowym lub wielonarządowe. Zastosowanie właściwej antybiotykoterapii zapewnia pomyślność leczenia.