Najczęstsze postacie kliniczne zakażeń wywołanych przez wirusy z rodziny Herpesviridae - Figlerowicz, Magdalena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Zakażenia wywołane przez wirusy z rodziny Herpesviridae są szeroko rozpowszechnione. Wyizolowano dotąd 8 gatunków herpeswirusów, wywołujących choroby u człowieka. Charakteryzują się one podobną budową, cyklem replikacyjnym, własnościami biologicznymi i wrażliwością na terapię. W przebiegu infekcji wirusami herpes obserwuje się różnorodne objawy kliniczne obejmujące skórę, błony śluzowe, oczy, ośrodkowy układ nerwowy i narządy moczowo-płciowe. Przebieg choroby jest uzależniony w znacznym stopniu od możliwości obronnych układu immunologicznego gospodarza. Zdolność herpeswirusów do latencji sprawia, że każda zakażona osoba jest zmuszona borykać się z infekcją przez całe życie.