Leczenie w celu poprawy rokowania pacjentów - Małek, Łukasz A. (Kardiologia na co Dzień, 2006)
Zarówno farmakologiczne, jak i inwazyjne leczenie stabilnej choroby wieńcowej (coronary artery disease – CAD) koncentruje się na dwóch celach: (1) poprawie rokowania pacjentów poprzez zapobieganie zawałom mięśnia sercowego i zgonom oraz (2) ograniczeniu lub wyeliminowaniu objawów choroby. Poniższy artykuł przedstawia wytyczne dotyczące poprawy rokowania pacjentów, związanej z leczeniem farmakologicznym i rewaskularyzacją wieńcową. Idea leczenia w celu poprawy rokowania pacjentów polega na dążeniu do zmniejszenia częstości incydentów zakrzepowych oraz występowania niewydolności serca, a co za tym idzie – do zmniejszenia częstości zgonów sercowo-naczyniowych poprzez hamowanie wzrostu blaszek miażdżycowych i ich stabilizację, zmniejszanie stanu zapalnego, zapobieganie dysfunkcji śródbłonka naczyniowego oraz przywrócenie przepływu w zwężonych naczyniach wiecowych.