Postępy w radioterapii najczęstszych nowotworów u kobiet - Rychter, Anna; Fijuth, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Praca przedstawia rozwój technik napromieniania stosowanych w leczeniu raka piersi, raka szyjki macicy i raka endometrium. Omówione zostały nowoczesne techniki napromieniania, takie jak IMRT, techniki kontroli oddechu i ich zastosowanie w leczeniu raka piersi. Zwrócono uwagę na rosnące możliwości ochrony zdrowych tkanek przy zastosowaniu tych technik radioterapii. Przedstawiono też nowe kierunki badań w raku piersi, takie jak częściowe napromienianie piersi. Radioterapia jest jedną z głównych metod leczenia raka szyjki macicy i endometrium. W artykule przedstawiono możliwość ochrony sąsiednich zdrowych tkanek przy zastosowaniu techniki IMRT. Postęp w radioterapii najczęstszych nowotworów u kobiet pozwolił na zwiększenie indeksu terapeutycznego i daje nadzieje na poprawienie wyników leczenia przy jednoczesnym zminimalizowaniu ryzyka powikłań.