Ostre bóle głowy – diagnostyka i leczenie - Stępień, Adam (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Ostre bóle głowy są zagadnieniem interdyscyplinarnym, a poprzez fakt, że stanowią główny element choroby, pozostają trudnym problem klinicznym i diagnostycznym. Nasilenie bólu i często jego pierwszorazowe wystąpienie budzi zrozumiały niepokój chorego i lekarza. Rozmaitość przyczyn wywołujących bóle jest duża, co powoduje, że proces diagnostyczno-leczniczy wymaga doświadczenia klinicznego. Często ostre bóle głowy współistnieją z innymi objawami i informują lekarza o możliwych powikłaniach ze strony ośrodkowego układu nerwowego. W praktyce najczęściej występują pierwotne bóle głowy, w tym stan migrenowy i napad trójdzielno-naczyniowego bólu głowy. Częściej niż w podostrych i przewlekłych bólach głowy stwierdza się bóle objawowe. Ból głowy jest pierwszym, często także jedynym objawem w krwawieniu podpajęczynówkowym i wirusowym zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych. Ból głowy dominuje w przełomie nadciśnieniowym i schorzeniach powodujących wzrost ciśnienia śródczaszkowego. Odrębną grupę stanowią choroby twarzoczaszki, narządów wewnętrznych i ogólnoustrojowe. Z ostrymi bólami głowy spotyka się każdy lekarz klinicysta i z tego powodu znajomość przyczyn jest istotna w codziennej praktyce.