Rozpoznawanie i leczenie stanów nagłych w zaburzeniach ruchowych - Fiszer, Urszula (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Stanami nagłymi w zaburzeniach ruchowych nazywa się zaburzenia ruchowe, które rozwijają się ostro (w ciągu godzin lub dni). Stany te w praktyce spotykane są wyjątkowo. Istotna jest umiejętność ich prawidłowego rozpoznawania, gdyż niewłaściwe postępowanie w tych przypadkach może powodować śmierć chorego.