Poczucie kontroli i strategie radzenia sobie z emocjami i dolegliwościami u chorych na chorobę refluksową - Marcinkowska-Bachlińska, Monika; Małecka-Panas, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Rola przeżyć emocjonalnych jest istotna zarówno dla patogenezy, jak i przebiegu oraz powodzenia terapii w chorobie refluksowej. Na wzmożony odbiór dolegliwości odczuwanych przez pacjentów ma wpływ stres, umiejscowienie kontroli oraz strategie radzenia sobie z bólem i chorobą. Cel: Określenie umiejscowienia kontroli bólu przez pacjentów chorych na chorobę refluksową oraz poznanie stosowanych przez tych chorych strategii radzenia sobie z bólem. Materiał i metody: W badaniach wzięło udział 50 pacjentów z chorobą refluksową i 40 osób zdrowych stanowiących grupę porównawczą. Badania przeprowadzono za pomocą BPCQ ( The Beliefs about Pain Control Questionnaire ) oraz CSQ ( The Pain Coping Strategies Questionnaire ). Wyniki: Otrzymane dane ujawniły istotną różnicę pomiędzy chorymi na chorobę refluksową, a grupą kontrolną w umiejscowieniu kontroli bólu i stosowanych strategiach radzenia sobie z bólem. Wnioski: Wyniki badania pozwalają stwierdzić zewnętrzne umiejscowienie kontroli bólu u pacjentów z GERD, co może być przyczyną stosowania przez nich nieskutecznych technik radzenia sobie z bólem i chorobą, a w konsekwencji częstego niezadowolenia chorych z efektów leczenia.