Artykuł oryginalnyWartość dopplerowskiego badania ultrasonograficznego w diagnostyce zwężeń tętnic nerkowych - Kabłak-Ziembicka, Anna; Przewłocki, Tadeusz; Tracz, Wiesława; Kopeć, Grzegorz; Kostkiewicz, Magdalena; Pieniążek, Piotr; Kozanecki, Artur; Rzeźnik, Daniel; Stompor, Tomasz; Sułowicz, Władysław (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2006)
Cel: Celem badania była ocena wartości ultrasonografii dopplerowskiej (DU) w diagnostyce zwężeń tętnic nerkowych (RAS). Metody: Grupę uczestników badania stanowiło 420 chorych (w tym 286 mężczyzn) w wieku 63,6±9,6 lat, zakwalifikowanych do koronarografii z podejrzeniem choroby wieńcowej. Badaniem DU oceniano w tętnicach nerkowych: prędkość skurczową (PSV), wskaźnik oporu ( resistance index – RI), wskaźnik prędkości tętnica nerkowa–aorta ( renal aortic ratio – RAR) oraz przepływy wewnątrznerkowe: czas akceleracji ( acceleration time – AT), akcelerację ( acceleration – Acc), różnicę we wskaźnikach oporu (DIRI) oraz w wymiarze podłużnym pomiędzy nerkami. Wyniki: Angiograficznie RAS <30% stwierdzono u 265 (63,1%) chorych, zwężenia 30–49% u 70 (16,7%), RAS ≥50% u 79 (18,8%), a niedrożność u 6 (1,4%). Angiograficzny stopień RAS istotnie korelował z PSV (r=0,720; p<0,001), RAR (r=0,718; p<0,001), różnicą długości nerek (r=0,391; p<0,001), DIRI (r=–0,359; p<0,001), AT (r=0,447; p<0,001), Acc (r=–0,534; p<0,001). Pomiędzy chorymi z RAS <30% oraz RAS 30–49% stwierdzano istotne różnice we wszystkich parametrach zewnątrznerkowych (PSV, EDV, RI, RAR), a wśród parametrów wewnątrznerkowych wyłącznie w Acc. Chorzy z RAS ≥50% oraz 30–49% różnili się istotnie w zakresie wszystkich parametrów zewnątrz-, jak i wewnątrznerkowych. Analiza wieloczynnikowa wykazała, że niezależnymi czynnikami predykcyjnymi RAS ł50% są: PSV (p=0,006), RAR (p=0,021), AT (p=0,0003) oraz różnica wielkości nerek (p<0,001). Wykazano za pomocą krzywych ROC następujące optymalne punkty odcięcia dla RAS ≥50%: PSV ≥2,06 m/s; RAR ≥2,71 oraz AT ≥93 ms. Dla wszystkich wartości powyżej punktów odcięcia: czułość, swoistość, dodatnia i ujemna wartość predykcyjna DU wyniosły odpowiednio: 91,1%, 94,3%, 79,1% i 97,8%. Wnioski: DU jest wiarygodną metodą w diagnostyce RAS ≥50%. U chorych ze zwężeniami pomiędzy 30–49% stwierdza się głównie zaburzenia przepływu zewnątrznerkowego. W RAS ≥50% zaburzenia przepływu dotyczą zarówno parametrów wewnątrz-, jak i zewnątrznerkowych.