Artykuł poglądowyDysfunkcje metaboliczne w przedniej części układu limbicznego w chorobie afektywnej dwubiegunowej: model badania nowych sposobów leczenia - Strakowski, Stephen M.; Adler, Caleb M.; DelBello, Melissa P. (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2006)
Choroba afektywna dwubiegunowa ma dynamiczny przebieg, a jej progresja w postaci nawrotów choroby może następować w ciągu całego życia. Istnieją liczne sposoby leczenia tej choroby, a mimo to znalezienie skutecznego lekarstwa dla poszczególnych osób z chorobą dwubiegunową wymaga postępowania metodą prób i błędów, ponieważ nie mamy użytecznych sposobów wczesnego przewidywania wyników leczenia. Nowe badania obrazowe wskazują, że choroba afektywna dwubiegunowa może być związana z hipermetabolizmem w określonych regionach mózgu, takich jak przednia część układu limbicznego. Taki model neurofizjologiczny choroby afektywnej dwubiegunowej może ułatwić monitorowanie wyników leczenia za pomocą różnych metod i być może także identyfikację czynników predykcyjnych odpowiedzi na leczenie. W niniejszym artykule dokonano przeglądu dowodów na funkcjonowanie powyższego modelu neurofizjologicznego choroby afektywnej dwubiegunowej i wskazano na jego przydatność w ocenie efektów stosowania różnych leków i odpowiedzi na leczenie.