Brachyterapia raka szyjki macicy: czas na zmiany? - Serkies, Krystyna; Wejs-Maternik, Julianna; Tarnawska, Zofia; Jassem, Jacek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Radioterapia, stosowana obecnie na ogół w skojarzeniu z cisplatyną, pozostaje obok postępowania chirurgicznego podstawową metodą leczenia większości inwazyjnych postaci raka szyjki macicy. Jej składowymi są napromienianie wiązką zewnętrzną i brachyterapia. W celu optymalizacji leczenia napromienianiem i poprawy współczynnika terapeutycznego stosuje się wiele sposobów, w tym techniki konformalne. Coraz częstsze stosowanie technik planowania trójwymiarowego (3D) z użyciem przekrojów poprzecznych tomografii komputerowej lub rezonansu magnetycznego, umożliwia wyznaczenie histogramów objętościowego rozkładu dawki w obrębie napromienianego obszaru oraz narządów krytycznych. Są one podstawą dalszych badań zależności pomiędzy dawką objętościową a prawdopodobieństwem wyleczenia miejscowego lub ryzykiem odczynu popromiennego. W pracy omówiono najnowsze propozycje i zalecenia ekspertów amerykańskich oraz europejskich dotyczące nazewnictwa oraz określania obszarów do napromieniania w brachyterapii 3D raka szyjki macicy.