Radiochemioterapia glejaka wielopostaciowego powikłana wielonarządową grzybicą kropidlakową – opis przypadku - Nawrocki, Sergiusz; Czeremszyńska-Respekta, Beata; Makowiecki, Adam; Kozielec, Zygmunt; Iżycki, Dariusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Od niedawna standardem leczenia chorych na glejaka jest zabieg chirurgiczny z uzupełniającą radioterapią skojarzoną z podawaniem temozolomidu. W trakcie chemioradioterapii chorej na glejaka wystąpiła ostra niewydolność oddechowa zakończona zgonem. W badaniu KT i badaniu pośmiertnym stwierdzono cechy wielonarządowej aspergillozy (mózg, płuca). Aspergillozę narządową należy podejrzewać u chorych na glejaka leczonych w sposób skojarzony, u których występuje gorączka niereagująca na antybiotyki o szerokim zakresie działania. glejak, temozolomid, aspergilloza, radioterapia. Czerniak należy do najbardziej złośliwych nowotworów człowieka o systematycznie wzrastającym współczynniku zachorowalności. Diagnostyka czerniaka skóry polega na klinicznej ocenie zmian skórnych, a ustalenie dokładnego stopnia zaawansowania klinicznego wymaga zastosowania badań histopatologicznych i uzupełniających technik obrazowych. Wczesne wykrywanie i profilaktyka są ważnym czynnikiem walki z tym nowotworem. W tym aspekcie szczególnie istotne jest wyodrębnienie grup wysokiego ryzyka zachorowania. Nadal głównym sposobem leczenia jest zabieg chirurgiczny. W pracy przedstawiono wyniki leczenia chorych na czerniaka, operowanych w Wielkopolskim Centrum Onkologii, szczególnie analizując znaczenie chirurgii węzłów chłonnych. Podobnie jak inni autorzy stwierdziliśmy silną korelację obecności przerzutów w węzłach chłonnych z czasem przeżycia chorych. Leczenie uzupełniające zostało omówione na przypadkach czerniaka zaawansowanego. W tej pracy przedstawiono przegląd aktualnej wiedzy na temat profilaktyki, diagnostyki i leczenia czerniaka na podstawie literatury specjalistycznej oraz własnego wieloletniego doświadczenia.