Piodermia zgorzelinowa imitująca chorobę Pageta - Maj, Joanna; Maciąg, Henryk; Barancewicz-Łosek, Maria; Plomer-Niezgoda, Ewa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Przedstawiamy przypadek 72-letniej chorej, u której ze względu na lokalizację owrzodzenia na lewej piersi i początkowo mylnie zinterpretowany obraz histopatologiczny rozpoznano i leczono bezskutecznie przez 9 mies. chorobę Pageta. Przed podjęciem ostatecznej decyzji o amputacji piersi zweryfikowano wyniki histopatologiczne, a charakterystyczny wywiad (szybki rozwój owrzodzenia ze zmiany zapalnej, gwałtowna wznowa po pierwszej interwencji chirurgicznej) pozwoliły na rozpoznanie piodermii zgorzelinowej (pyoderma gangrenosum – PG). Włączając do leczenia prednizolon 50 mg/dobę i disulone 100 mg/dobę doustnie, po 3 tyg. uzyskano prawie całkowite wygojenie zmian chorobowych. PG jest chorobą trudną do rozpoznania. Diagnoza jest stawiana głównie na podstawie wywiadu i obrazu klinicznego. Obraz histopatologiczny jest niecharakterystyczny. Ze względu na częste współistnienie z innymi jednostkami chorobowymi, jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, białaczka szpikowa, gammapatia monoklonalna, włóknienie szpiku, choroby wątroby, tarczycy i inne, piodermia zgorzelinowa często stanowi problem interdyscyplinarny.