Ocena jakości życia chorych leczonych operacyjnie z powodu raka płuca - Nowicki, Andrzej; Krzymińska, Jadwiga; Kowalewski, Janusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Wstęp: Rak płuca jest największym wyzwaniem współczesnej medycyny. Utrzymuje się stale na bardzo wysokim poziomie zachorowalności i umieralności, szczególnie wśród mężczyzn. W Polsce zapada rocznie na raka płuca 20 tys. osób, a ok. 19 tys. umiera. Rak płuca jest rozpoznawany późno, dlatego tylko 4–14% przypadków kwalifikuje się do leczenia operacyjnego. Celem pracy była próba oceny jakości życia chorych leczonych operacyjnie z powodu raka płuca 3 mies. po operacji. Materiał i metoda: Badaniem objęto 30 osób w wieku od 46 do 78 lat, operowanych z powodu raka płuca od marca do grudnia 2005 r. w Klinice Klatki Piersiowej i Nowotworów Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Do badania jakości życia zastosowano kwestionariusz QLQ-C30 oraz moduł dla raka płuca QLQ-LC13. Każdy chory wypełniał kwestionariusz pod kontrolą pielęgniarki po upływie 3 mies. od operacji. Wyniki: W ocenie sprawności kłopoty przy wykonywaniu męczących czynności mieli prawie wszyscy chorzy, ale większość nie wymagała pomocy przy jedzeniu i ubieraniu się. Przy realizowaniu hobby i innych przyjemności co 4. chory nie miał problemów w tym zakresie. Jakość życia w wymiarze psychicznym kształtowała się na poziomie dobrym. Większość chorych była jednak zmartwiona i rozdrażniona. Potrzebę odpoczynku i osłabienie odczuwała większość chorych. Nasilenie zmęczenia było dość duże. Na brak apetytu nigdy nie uskarżała się ponad połowa chorych, natomiast z połykaniem problemy miał co 5. chory. Ból w klatce piersiowej odczuwała większość chorych. Bardzo często ból ten odczuwał co 5. chory. Niezbyt wysoka średnia w ocenie bólu świadczyła o przeciętnym nasileniu tego problemu. Częstotliwość i nasilenie duszności w czasie odpoczynku były umiarkowane. Trudności ze snem występowały dość często. Trudności finansowe związane ze stanem zdrowia i koniecznością leczenia były poważnym problemem dla chorych. Chorzy oceniali ogólny stan zdrowia i jakość życia w 7-stopniowej skali. Ponad połowa chorych te parametry oceniła na 3 lub 4, a średnia ocena punktowa wyniosła w obu przypadkach około 4. Wnioski: U chorych 3 mies. po operacji raka płuca w skali funkcjonowania, objawów i problemów najczęściej dochodziło do zaburzeń w zakresie problemów finansowych, zmęczenia i funkcjonowania w rolach życiowych. Ocena stanu zdrowia i jakości życia była przeciętna i wynosiła niespełna 4 w 7-stopniowej skali.