Niedokrwistość w przebiegu choroby nowotworowej – diagnostyka i leczenie - Pawlak, Wojciech; Wawrocka-Pawlak, Marlena (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Niedokrwistość towarzysząca chorobie nowotworowej jest poważnym problemem klinicznym. Prawidłowa diagnostyka oparta na rozważeniu wszystkich możliwych przyczyn warunkuje skuteczne leczenie niedokrwistości, która pogarsza jakość życia i jest niekorzystnym czynnikiem prognostycznym i predykcyjnym. Do lat 90. XX w. leczenie niedokrwistości opierało się na przetoczeniach krwi i uzupełnianiu niedoborów żelaza i witamin. W ciągu ostatniej dekady przeprowadzono wiele badań klinicznych, oceniających przydatność białek pobudzających erytropoezę w leczeniu niedokrwistości towarzyszącej chorobie nowotworowej. Uzyskano przekonujące dowody, że leki te nie tylko zmniejszają zapotrzebowanie na przetoczenia koncentratu krwinek czerwonych, ale również istotnie poprawiają jakość życia pacjentów. Kompleksowa opieka nad pacjentem z chorobą nowotworową wymaga właściwej diagnostyki i leczenia niedokrwistości.