System ochrony radiologicznej w świetle obowiązujących przepisów - Gostkowska, Bożena (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
W referacie omówiono system ochrony radiologicznej w medycynie w świetle obowiązujących przepisów krajowych i międzynarodowych. Omówiono zagadnienia narażenia i zagrożenia potencjalnego w kontekście przepisów Unii Europejskiej oraz rolę inspektora ochrony radiologicznej w tworzeniu systemu ochrony radiologicznej w zakładzie i jego efektywności.