Ile potrzeba nam łóżek szpitalnych - załącznik do projektu ustawy o sieci (Menedżer Zdrowia, 2006)
Podstawą tworzenia sieci szpitali w Polsce jest rozpoznanie obecnych i przyszłych potrzeb w zakresie infrastruktury, w tym łóżek szpitalnych, niezbędnych dla zapewnienia leczenia stacjonarnego w poszczególnych specjalnościach. Zespół autorów (Paweł Goryński, Bogdan Wojtyniak, Krzysztof Kuszewski) z Państwowego Zakładu Higieny, na zlecenie Ministerstwa Zdrowia, dokonał szacunków wymienionych potrzeb dla wszystkich województw. Pełną wersję raportu można znaleźć na naszych stronach internetowych w dziale Rankingi, raporty, przeglądy.