Tańczący z liczbami - Skrzypczak, Zofia (Menedżer Zdrowia, 2006)
Brak rzetelnych danych o systemie ochrony zdrowia to jedna z barier blokujących reformę. O tym, że w Polsce brakuje danych wykazaliśmy w poprzednim numerze Menedżera Zdrowia ( Po omacku , MZ nr 8/2006). Taki stan polskiego systemu informacyjnego można zrzucić na karb rodzimego bałaganu. Okazuje się jednak, że w ocenie finansowania służby zdrowia III RP mylą się także najbardziej renomowane organizacje światowe i krajowe, a za nimi nieprawdziwe informacje podają ministrowie zdrowia i urzędnicy Rady Ministrów. Rozbieżności w danych WHO i OECD w stosunku do informacji Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych dla Europy wielu przypadkach sięgają 20–30 proc.