Miejscowo zaawansowany rak gruczołu krokowego – radioterapia jako jedna z opcji leczenia - Stryczyńska, Grażyna; Milecki, Piotr; Nawrocki, Sergiusz; Stachowski, Tomasz; Kwias, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
W poniższym artykule przedstawiono teleterapię jako jedną z opcji leczenia miejscowo zaawansowanego raka stercza, gdyż obecnie nie ma jednoznacznie ustalonej metody postępowania w raku stercza bez przerzutów odległych. Znaczący postęp w jakości napromieniania, jaki dokonał się w ostatnich latach, wraz z wprowadzeniem nowej techniki napromieniania trójwymiarowego (3D) stwarza możliwość jej efektywnego zastosowania w samodzielnej terapii raka stercza. Również samodzielna radioterapia stanowi jedyną formę leczenia radykalnego u chorych z zaawansowaniem choroby określonym jako T1/T2 N0 M0 i jednocześnie nie wyrażających zgody na wykonanie zabiegu operacyjnego (radykalnej prostatektomii). W związku z tym, że możliwości leczenia chirurgicznego ograniczają się w zasadzie do stadium T2b N0M0, obecnie leczenie napromienianiem w większym zaawansowaniu procesu chorobowego, tj. T3-4 N0M0 może stanowić alternatywę leczenia hormonalnego. Natomiast u pacjentów po leczeniu operacyjnym w zaawansowaniu pT2/3 N0M0, uzupełniająca radioterapia poprawia wyniki leczenia, zwłaszcza w grupie chorych, u których występuje znaczne ryzyko wystąpienia wznowy miejscowej.