Opieka długoterminowa w geriatrii: dom czy zakład opieki? - Bień, Barbara; Doroszkiewicz, Halina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Przyspieszone starzenie się społeczeństw i związane z tym następstwa tłumaczą rosnące zapotrzebowanie na usługi pielęgnacyjno-opiekuńcze. Pojęcie opieka długoterminowa oznacza nieokreślone w czasie świadczenie usług, pomocy i wsparcia dla przewlekle chorych lub niepełnosprawnych, w tym niedołężnych osób starszych. Praca ma charakter poglądowy, obejmuje przegląd różnych form opieki długoterminowej nad ludźmi starszymi i niesprawnymi, ze szczególnym podkreśleniem udziału rodziny. Przegląd dostępnych usług zapoznaje praktyków ochrony zdrowia z rodzajami i sposobami finansowania usług, aby poprawić przepływ informacji do opiekunów rodzinnych i jakość życia ich podopiecznych. Priorytetem polityki europejskiej jest utrzymanie ludzi starych w środowisku życiowym tak długo, jak jest to możliwe. Dom jest naturalnym miejscem życia w zdrowiu i chorobie.