Strategia antysensowych oligonukleotydów – aktualny stan zaawansowania badań klinicznych w wybranych schorzeniach nowotworowych - Stec-Michalska, Krystyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Hamowanie ekspresji wybranych genów za pomocą antysensowych oligonukleotydów może stanowić jedną z grup postępowania terapeutycznego, m.in. w schorzeniach nowotworowych. Celem niniejszej pracy jest zarysowanie ogólnej strategii terapeutycznej oraz mechanizmu działania antysensowych oligonukleotydów, zilustrowanej wyborem genu bcl-2 jako celu ich działania. Produkt ekspresji tego genu, białko Bcl-2, hamuje apoptozę komórki i tym samym ma wpływ na niekontrolowany rozwój komórek. W pracy przedstawiono aktualny stan zaawansowania badań klinicznych w wybranych schorzeniach nowotworowych, w których poziom białka Bcl-2 uznawany jest jako niezależny wskaźnik zaawansowania procesu nowotworowego.