Rola szlaku Wnt/β-katenina w molekularnym mechanizmie procesów nowotworowych - Lamparska-Przybysz, Monika; Wieczorek, Maciej; Majorek, Maria; Guzenda, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Wzrastające w ostatniej dekadzie zainteresowanie środowiska naukowego szlakiem zależnym od Wnt jest podparte licznymi badaniami, wykazującymi znaczenie tej ścieżki zarówno w procesach fizjologicznych, jak i patologicznych. Wykazano, że zaburzona regulacja i aktywacja tego szlaku jest związana z retinopatią, tetra-amelią oraz artretyzmem. Ponadto niektóre białka tego szlaku pełnią istotną rolę w chorobie Alzheimera, schizofrenii oraz chorobie afektywnej dwubiegunowej. Dowodami na to, że ścieżka zależna od Wnt ma istotne znaczenie w etiologii nowotworów są 3 odkrycia: 1) białko supresyjne APC (Adenomatous Polyposis Coli) jest zaangażowane w proces degradacji b-kateniny, która stabilizowana jest poprzez ścieżkę Wnt, 2) mutacje w białku APC w wielu typach nowotworów prowadzą do stabilizacji b-kateniny oraz 3) mutacje b-kateniny związane z procesem nowotworzenia w wielu typach nowotworów prowadzą do jej stabilizacji i pozwalają kwalifikować białko to jako protoonkogen. W niniejszej pracy opisane zostały interakcje biochemiczne pomiędzy poszczególnymi białkami szlaku oraz ich rola w kancerogenezie.