Artykuł poglądowyJakość życia pacjentów z łuszczycą - Miękoś-Zydek, Beata; Ryglewska-Cho, Aneta; Lassota-Falczewska, Magdalena; Czyż, Piotr; Kaszuta, Andrzej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Łuszczyca jest przewlekłą nawrotową dermatozą zapalną, która dotyczy 1–3% populacji. W przebiegu choroby zmiany skórne często mają charakter rozległy, powodując zeszpecenie pacjentów. Odczucie napiętnowania wciąż towarzyszy chorym, oddziałując na ich życie rodzinne, społeczne i zawodowe. Stale poszukuje się nowych metod leczenia, które mogłyby zredukować ogromny niekorzystny wpływ łuszczycy na stan psychiczny pacjentów. W celu oceny jakości życia chorych stosowane są zarówno skale ogólne, skale przeznaczone dla pacjentów z różnymi dermatozami, jak również narzędzia dotyczące wyłącznie cierpiących z powodu łuszczycy. W pracy omówiono oddziaływanie schorzenia na poszczególne dziedziny życia pacjentów oraz najczęściej wykorzystywane w badaniach naukowych metody kwestionariuszowe do oceny wpływu łuszczycy na jakość życia. Słowa kluczowe: łuszczyca, jakość życia, metody badania.