Artykuł oryginalnyOcena odległych wyników chirurgicznego wycięcia kępek żółtych powiek - Kruk-Jeromin, Julia; Jędrzejczak, Marta; Antoszewski, Bogusław (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
U 25 kobiet z kępkami żółtymi powiek wycięto zmiany skórne. Pięć pacjentek zgłaszało w wywiadzie choroby ogólnoustrojowe lub miało podwyższone poziomy lipidów w surowicy krwi. Badanie kontrolne po 5 latach wykazało nawrót kępek żółtych u 4 chorych. U pozostałych osób blizny były estetyczne i czynność powiek prawidłowa.