Kardiochirurgia dorosłychWpływ zastosowania stentu zewnętrznego na progresję zmian w żylnych pomostach aortalno-wieńcowych - Krejca, Michał; Bochenek-Klimczyk, Krystyna; Szmagała, Przemysław; Węglarz, Przemysław; Guzy, Michał; Bolkowski, Maciej; Ulczok, Rafał; Bis, Jarosław; Skarysz, Janusz; Plewka, Andrzej; Plewka, Danuta; Nowaczyk, Grażyna; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Przerost błony wewnętrznej odgrywa główną rolę w procesie degeneracji żylnych pomostów aortalno-wieńcowych. Cel: Skonstruowanie zewnętrznego stentu naczyniowego możliwego do zastosowania w kardiochirurgii, zbadanie jego wpływu na postęp zmian degeneracyjnych na modelu zwierzęcym, kliniczne wdrożenie stentu zewnętrznego w chirurgicznym leczeniu choroby wieńcowej u ludzi oraz ocena wpływu w badaniu IVUS (intravascular ultrasound). Materiał i metody: Model zwierzęcy: grupa 21 owiec. Materiał do badań histologicznych i immunocytochemicznych pobierano w odstępie 5, 9 dni, 4, 6, 8, 10 oraz 12 tygodni. Model kliniczny: pacjenci poddani operacji pomostowania naczyń wieńcowych. Badanie IVUS wykonywano po 3 i 12 mies. po operacji. Wyniki i wnioski: Stwierdzono, że w modelu zwierzęcym stent zewnętrzny ogranicza przerost błony wewnętrznej i środkowej, ogranicza proliferację komórek w ścianie pomostu, modyfikuje ekspresję VEGF (vascular endothelial growth factor) i prezentację flt-1 w ścianie pomostu, powodując szybszą odbudowę śródbłonka. W etapie klinicznym stwierdzono, że we wczesnym okresie obserwacji stent zewnętrzny ogranicza proces degeneracji pomostów żylnych.