Kardiochirurgia dorosłychOcena przydatności badania przepływu w pomostach aortalno-wieńcowych. Wpływ na strategię postępowania - Maruszewski, Marcin; Borowicz, Marcin; Kubacki, Krzysztof; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Warunkiem powodzenia operacji pomostowania naczyń wieńcowych jest drożność wykonanych pomostów. Najlepszym testem jakości wykonanych zespoleń jest śródoperacyjne badanie przepływu w pomostach. Oceniono charakterystykę przepływu w pomostach aortalno-wieńcowych i jej wpływ na wykrycie zagrażającego niedokrwienia, zmianę strategii postępowania i wczesne wyniki pooperacyjne. Cel: Ocena przepływu w pomostach aortalno-wieńcowych. Wpływ strategii postępowania na wczesne wyniki operacji pomostowania aortalno-wieńcowego u chorych ze śródoperacyjnym niedokrwieniem mięśnia sercowego. Materiał i metody: Od 1 stycznia do 20 sierpnia 2003 r. w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu wykonano 611 operacji wieńcowych (378 w krążeniu i 233 bez użycia krążenia pozaustrojowego). Uzyskane w tym okresie wyniki operacyjne spowodowały zmianę strategii postępowania w przypadku rozpoz- nania okołooperacyjnego niedokrwienia. Od 21 sierpnia 2003 r. do 4 grudnia 2005 r. wykonano 2142 analogiczne operacje. 1299 zabiegów przeprowadzono z użyciem krążenia pozaustrojowego, pozostałe 843 – techniką bez krążenia. U 386 pacjentów zbadano przepływ w wykonanych pomostach (u 147 operowanych w krążeniu pozaustrojowym i u 239 bez krążenia). Jakość wykonanych pomostów była oceniana na podstawie charakterystyki krzywych przepływu, wartości średniego przepływu, indeksu pulsacji oraz przepływu rozkurczowego. Wyniki: Częstość powikłań związanych z okołooperacyjnym niedokrwieniem (zawał śródoperacyjny, dłuższy pobyt w szpitalu, zgon i inne) była niższa od czasu wprowadzenia do strategii postępowania śródoperacyjnego badania przepływu w wykonanych pomostach. Wnioski: Wprowadzenie analizy przepływów w pomostach aortalno-wieńcowych wpłynęło na zmianę strategii postępowania zarówno w warunkach bloku operacyjnego, jak i oddziału pooperacyjnego. Ocena jakości wykonanego zespolenia, polegająca na analizie przepływu przez pomost, pozwala na zmniejszenie liczby powikłań, takich jak niedokrwienie i zawał okołooperacyjny w zabiegach wykonywanych techniką klasyczną, a zwłaszcza w tych bez użycia krążenia pozaustrojowego.