Czynnik von Willebranda (vWF) w osoczu chorych na raka trzustki - Markocka-Mączka, Krystyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Przez wiele lat czynnik von Willebranda (vWF) postrzegany był tylko jako czynnik warunkujący procesy hamowania krwawienia. Obecnie coraz częściej podkreślana jest jego rola jako markera uszkodzenia śródbłonka naczyniowego. Celem pracy jest ocena stężenia vWF w osoczu chorych na raka części zewnątrzwydzielniczej trzustki. Badania przeprowadzono w grupie (A) ludzi zdrowych (n=32) oraz grupie (B) chorych na raka trzustki (n=32). U większości chorych nowotwór był w zaawansowanym stadium – obecność przerzutów odległych stwierdzono u 18 osób. Oznaczenia vWF przeprowadzono metodą immunoenzymatyczną (ELISA). Stężenie vWF u chorych z rakiem trzustki było znamiennie wyższe niż w grupie kontrolnej (p<0,05). Natomiast porównanie stężenia vWF w grupie chorych z rakiem trzustki z obecnymi przerzutami odległymi (BM1) w stosunku do osób bez przerzutów (BM0) nie wykazało różnicy istotnej statystycznie. Podwyższone stężenie czynnika von Willebranda w osoczu chorych na raka trzustki jest jednym z wielu elementów tłumaczących znaczną skłonność do powikłań zakrzepowych u tych chorych.