Anestezjologia i Intensywna Terapia Pharmacological effects of nitric oxide in extracorporeal membrane oxygenation - Taha, Rame; Blaise, Gilbert (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Tlenek azotu (NO) jest gazem o silnych właściwościach wazodylatacyjnych. Gdy produkcja NO jest upośledzona, można go podawać wziewnie, co powoduje rozszerzenie kapilar płucnych. Natlenianie pozaustrojowe (ECMO) jest metodą leczenia stosowaną u chorych z niewydolnością serca i/lub układu oddechowego, pozwalającą na odciążenie serca i płuc. Terapia inhalacją NO (INO) zmniejsza u noworodków potrzebę stosowania ECMO w wypadku niewydolności oddechowej i utrwalonego nadciśnienia płucnego (PPHN) i jest obecnie standardem opieki dla tej populacji chorych. Nasza praca koncentruje się na roli INO jako czynnika antyzapalnego i wazodylatacyjnego w chorobach układu krążenia i oddechowego, a także jego wpływu na stosowanie ECMO u wcześniaków.